Bølle Stræber Dulle Taber

Jeg skriver lige for tiden opgave om DR Mama.

Det er en ny ”ungdomskanal” som DR har lanceret. Eller. Det vil sige. Det er enkelte slots på DR HD, som har fået ordet ungdomsværelse spraypaintet ud over sig.

Konceptet har kørt i et stykke tid, og jeg bliver faktisk mere og mere glad for det. Især har programserien Bølle Stræber Dulle Taber fanget min opmærksomhed.

Det er virkeligt spændende, hvordan man sidder fast i de roller og kasser, som man blev placeret i, i folkeskolen.

For resten er det udmærket tømmermands-tv.

Men tilbage til folkeskolen.

Jeg var nok ikke den mest populære. Til gengæld var jeg både taber og stræber. Men det var faktisk ok.

For i stedet for at hige efter de andres accept, brød jeg ud af min rolle i 8. Klasse og sprang ud som punker.

Eller i hvert fald så meget punker, som man kan være, når man bor i Hammel og der ikke er nogen at spejle sig i.

Men efter at have set hele programserien, føler man virkeligt, at man har været i Camilles klasse, og at man kender de mennesker, som de er blevet, helt uden at have kendt dem, som de var.

Flere af tingene kan jeg relatere til min egen folkeskoleklasse hvor folk, selvom jeg nok ikke satte folk i andre kasser end populære og tabere, den dag i dag stadig sidder fast i de roller, som de var i, i sin tid.

Således mødte jeg T, som jeg har kendt siden 5. Klasse. Han havde haft min far til fysik, for åhh ja, Over-pilgaard (det er min far) var både lærer og viceinspektør i min folkeskole.

Først vidste jeg ikke lige hvad jeg skulle sige, for T var jo en af de populære på skolen. Han virkede som om han havde styr på det i sin tid, og jeg tror faktisk aldrig vi talte sammen i løbet af de år, vi gik på samme skole.

UNDTAGEN

T fik sig på et tidspunkt den vane, at han fandt ud af, at han ikke behøvede at købe cigaretter. Han kunne snuppe dem fra mig. Og prøv lige at hør hvad han gjorde

T: Ronja, giv mig lige en cigaret

Ronja: Nej

T: Så siger jeg til din far, du ryger

Ronja: ok så

Hvor er det altså strengt.

Det synes T heldigvis også. For da jeg mødte ham nogle år senere til en fødselsdag hos en fælles ven, fandt vi jo ud af, at vi sagtens kunne drikke rødvin og ryge cigaretter (denne gang hans) sammen.

Samtidigt skete der faktisk også til den fødselsdag det, at jeg fandt ud af, at T var sprunget fra forskellige uddannelser, havde rejst rundt i østen og var blevet så meget hippie, som man nu en gang kan være, når man lever i 2011.

Siden har jeg mødt ham nogle gange, hvor vi har delt en øl og talt lidt sammen og alt og ingenting.

Så man kan faktisk godt hoppe ud af sin rolle fra folkeskolen

– I dag er jeg for eksempel heller hverken punker eller stræber, og jeg synes sådan set heller ikke jeg er mere taber end den næste.

 

Nåååh ja forresten. Over-pilgaard har fanget en fisk. Den ligger på bloggens facebook. I kan finde det her.