Always børneradio

Hver mandag til fredag sad jeg der. Foran radioen og lyttede til Børneradio mens alle dem, jeg drømte om at være, var på fritter et sted i København – og så var de inden i min radio. Man kan ikke sige, at jeg sigtede højt, men når man er bosat i Hammel, skal der ikke meget til, før man drømmer sig et andet sted hen. Og for mig, var det andet sted altså København. Nærmere bestemt Amager – af alle steder. Underlige barn.

For mig var Børneradio et fristed. Det var følelser på lyd, og det var voksne, der mødte mig på mit niveau. Der er sikkert mange, som har oplevet det som latterligt. Sikkert lige så mange, som oplevede at blive talt ned til. Men jeg blev hørt på en fjollet og absolut politisk ukorrekt (jo det kan man godt sige) måde. Jeg slap for Tværs’ følehelvede, som blev lidt for overvældende, når man er 12 år, men fandt i stedet ud af, at der fandtes andre, der tænkte bare lidt på samme måde som mig.

Jeg har brugt aftenen i min egen fortid med Børneradio og de rester, jeg har kunnet finde på nettet – der er skruet rigtigt om for patos i dag. Beklager. Men det er også rigtig mange andres barndom. For mens jeg sad og klikkede rundt fandt jeg ud af, at Børneradio har fandtes i tæt på evigheder – eller i hvert fald siden en gang i 70’erne. Det er jo helt fantastisk. Jeg har fundet programmer så langt tilbage som til 76.

Jeg har hørt kaffekopper, der fløj rundt på bordet i 1980 og cigaretter, der blev skoddet i 1985. Men mest af alt er jeg blevet mindet om, at radio giver mig billeder i hovedet, hvis det er formidlet ordentligt – og det var Børneradio.

Og hvorfor nu alt dette her Børneradio-snak? Fordi:

I dag var jeg til et oplæg ved BBCs Paul Myers, som lærte os at genskabe ting og sager fra nettet. Så rod ikke uklar med mig. Jeg kan finde virkeligt mange ubehagelige ting om dig på nettet, som du tror er slettet. Siger det bare.

Problemet var bare, at selvom de her værktøjer nok skal blive rigtigt gode, når jeg en gang bliver voksen, så var det eneste, jeg kunne tænke på, at finde en af de gamle jingler til Børneradio. Always Børneradio. Du kan ikke huske den? Det er ok. Jeg har fundet den på tekst, og på lørdag har jeg den også på lyd. Værsgo’

Skærmbillede 2013-10-03 kl. 19.51.10