Syv journalistiske benspænd

I denne her uge er jeg på studietur i min hjemby. Det er ret lækkert at kunne sove hjemme hver aften og at cykle rundt til aftaler frem for at drøne med DSB hen over Fyn og op gennem Jylland – og tilbage igen – mindst en gang i løbet af ugen. Ofte 2.

Derfor skyndte jeg mig også at sige ja, da redaktøren på Illustreret Bunker – min skoles avis – spurgte, om ikke de syv benspænd var noget, jeg måske kunne skrive om. For det var det. Og når nu, jeg havde muligheden for at cykle til aftaler, kunne jeg jo ligeså godt spænde ben for mig selv samtlige syv gange på vejen.

Jeg har tidligere skrevet om Breaking News for “Bunkeren” – og det, synes jeg, faktisk var ret sjovt. Den ligger på side 13, hvis det er.

Jeg synes faktisk rigtigt godt om projektet med de syv journalistiske benspænd, men synes også, det kan grænse til at være en smule utopisk. Er der virkeligt økonomi til at bedrive journalistik i det tempo, mange læsere vil have nyheder i dag, uden at ringe en historie hjem, eller uden at kopiere? Kan man finde en ny ekspertkilde, hver gang, og kan det overhovedet betale sig?

I løbet af denne her uge skal jeg producere éen film og tre artikler. Den ene skal handle om de syv benspænd, de andre om noget andet. Jeg vil forsøge at køre dem alle hjem med benspænd, men SKAL køre den første hjem på den måde.

Jeg vil forsøge at blogge lidt om mine oplevelser med det undervejs her på siden, og hvis du ikke synes, der er noget som helst interessant i journalistik og medier (er du nok gået det forkerte sted hen), er du mere end velkommen til at kigge forbi i næste uge, hvor jeg nok igen skriver om hverdagens trivialiteter.

 

De syv journalistiske benspænd hedder (og nu copy-paster jeg lige, så jeg bryder nummer 7):

1: Mail is a no-go – dogmet: Ingen email-interview. Der synes at være en større og større ‘accept’ af, at især partskilder gerne må svare på mail. Hvor ender vi, hvis vi ikke bremser lidt op?

2: Let røven – dogmet:Mød hovedkilder face-to-face. Al for mange interviews ringes hjem. Det er en grundlæggende journalistisk dyd at lette røven fra kontoret og møde sine kilder. Man får også ofte – hvis ikke hver gang – ’mere med hjem’, end man regnede med. Og absolut mere end hvis man ordner det på telefonen. (gør jeg så ikke lige her, andet end at min vigtigste kilde er en hjemmeside)

3: Dræb Tordenskjold – dogmet: Intet genbrug af ekspertkilder: Når du har benyttet dig af en ekspert, må du ikke bruge ham eller hende igen. Tordenskjolds soldater lever alt, alt for godt. Journalistikken bliver forudsigelig, kedelig og går i tomgang. Ligesom vores netværk forbliver det samme: Redundant journalistik.

4: Søg forandringen – dogmet: Vær konstruktiv i al din journalistik: Forsøg at forandre. Konfrontér de personer med magten til at forandre og påvirke de tilstande, du beskriver, og forlang forslag til løsninger og handlen. Vi er også sat i verden for at forandre verden. Selv i det små. Det er vores grundlæggende journalistiske opgave. Længere er den ikke. (Det må jeg så gøre i løbet af ugen)

5: Opsøg nuancerne – dogmet: Minimum to kilder i al journalistisk produktion. Der er al for mange (kedelige) enkildeshistorier derude. Vi må skabe en modvægt. Her er ikke kun tale om at høre modparten i historierne. Dogmet handler om at søge variationen, nuancerne og perspektivet i den journalistiske produktion. (Den bryder jeg også her, for jeg bruger kun De Syv Journalistiske Benspænds hjemmeside)

6: Intet at skjule – dogmet: Kilder bliver tilbudt egne citater (og al relevant dokumentation) til gennemsyn før publicering. Vi skal i højere grad stole på, at historien holder, og hvis den ikke gør være glade for, at kilder kan kommentere på faktuelle fejl og mangler.

7: Fuck copy-paste – dogmet: Intet genbrug af cases og citater fra andre medier. Lav dine egne interviews. Skaf dine egne cases. Copy-paste journalistikken er en glidebane.