“Er de ikke snart færdige med det fly der?”

“Det er godt nok vildt, at de måske har fundet vragdele fra flyet så langt væk hva?” forsøger jeg entusiastisk, da jeg endelig har fået kæreste til at se en nyhedsudsendelse. Måske fordi den lå midt i X-factor.

“Er de ikke snart færdige med det fly der.” Mit forsøg på at vække kærestes nyhedsinteresse tydeligvist fejlede fatalt. Han er nemlig skideligeglad. Ikke med nyhederne, men med flyet. Og med Krim. Og med børnechecken.

“Jamen det er det eneste, der skriver om for tiden.”

Kærestes vindue til verden er de nyheder, han læser på nettet – og så de enkelte nyhedsudsendelser jeg sætter på, når jeg erobrer fjernbetjeningen. Og modsat mig, er han ikke ligefrem nyhedsjunkie. Han er bare almindeligt interesseret. Og så kan jeg ærligt talt godt forstå, at det føles meget som mere af det samme.

Jeg siger ikke, at vi skal stoppe med at følge op på historier – selvfølgelig skal vi følge op. Og nogle gange endda mere end vi gør i dag. Men nyheder har også underholdningsværdi. Og de skal have underholdningsværdi. For selvom 26 % af befolkningen ser sig selv som nyhedselskere, og at 54 % har et regelmæssigt nyhedsforbrug, så er der stadig masser af mennesker, som vi også skal nå.

DRs sene nyhedsudsendelse blev jo også flyttet en halv time for at gøre plads til mere underholdning i primetime – jo den gjorde. Og samtidigt er nyhedsudsendelserne gået fra at være det, der tiltrak seere til resten af udsendelserne, til at være de udsendelser, man håber folk ville bliver hængende til, når de havde set alle primetimeudsendelserne. Og med 26 dansksprogede kanaler, er der rigeligt at flytte over på – og det er endda når man ikke tæller Netflix og andre skønne streamingtjenester med.

Så nyhedsudsendelser skal også være underholdende – samtidigt med at man ikke må gå på kompromis med seriøs formidling. Det er ikke nogen nem opgave. Overhovedet. Men jeg tror, at de personer, mig selv inklusiv, der vil have seriøse nyheder, lange follow ups og brede formater, godt ved, hvor de skal gå hen. Og vi gider godt se og høre nyheder i timevis. En almindelig tv-aften for mig kan godt både indebære TV-avisen 18.30, TV 2 Nyhederne 19.00, Debatten 20.00, TV-Avisen 21.30, Deadline 22.30 og alt det, der ligger ind i mellem af aktualitetsstof.

At nå personer som min kæreste, der er nyhedsinteresserede, men ikke selv gider opsøge dem ved andet end to klik på en computer eller et tryk på fjernbetjeningen, og som bare gerne vil have overblik, er til gengæld noget, man skal arbejde for. Og som er enormt vigtigt. Især for DR, som skal ramme bredt i befolkningen.

Update var i hvert fald ikke løsningen, og med mindre man har stor tv-pakke, har man ikke adgang til TV 2 News. Så finder man nyhederne gennem hovedkanalerne.

Og gør man det, så kan jeg faktisk godt forstå, hvis man keder sig en smule for tiden. For Ricky – det er kæreste – har ret. Der er rigtigt meget Krim, børnecheck og forsvundet fly i nyhederne for tiden. Jeg har faktisk selv studset over, at det er nogle af de eneste nyheder, vi taler om på skolen – selvom der er sket alt muligt andet. Det har jeg da læst i avisen.

Hvorfor taler vi fx ikke om at studerende i Taiwan, der har besat parlamentet? Det er da for vildt!

Hvorfor virker nyheder ofte som en genudsendelse, hvor der ikke tilføres ny viden i forhold til sidst man så med? Man kunne for eksempel skære lidt i længden på nyhederne om det forsvundne fly. Hvis der ikke er noget nyt, er der jo ingen grund til at lave endnu et treminuttersindslag, så kan det godt flyttes til ‘Udland i dag’. Jeg ved godt, at alle elsker en god konspirationsteori, men når jeg ikke kan sætte et ansigt på, bliver det godt nok ensformigt i længden.

Jeg har ikke svaret på, hvordan man bør prioritere. Men nyheder skal være seriøs underholdning, og genudsendelser har aldrig været vejen frem.

 

I øvrigt. Jeg er ikke et kynisk røvhul, som ikke anerkender, at det er tragisk, at der mangler mere end hundrede mennesker, som nok er fundet langt fra Australiens kyst. Det var bare ikke det, vi talte om.