What would Google do?

Jeg elsker Google og bruger det mindst 15 gange om dagen. Jeg skriver aldrig URL’er – højest skriver jeg tw eller fa, og så ved min browser godt, hvor det er, jeg vil hen. For et år eller to siden læste jeg Jeff Jarvis’ indsigtsfulde bog ‘What would Google do?’. Hvis du ikke har læst den endnu, så kan jeg klart anbefale den – og så kan den endda skaffes på lydbog.

Men tilbage til min kærlighed til Google. For et lille halvt år siden fik jeg en opgave af en underviser. Jeg skulle finde telefonnumre, mailadresser og navne på assistenter, MEP’er, talspersoner osv. i Strasbourg og Bruxelles. Han mente ikke, man kunne bruge Google. Man ville udelukkende få forkerte svar. Det tog jeg selvfølgelig som en udfordring og googlede mig til samtlige svar – og havde vist en enkelt fejl ud af 12 spørgsmål.

Jeg tror, at årsagen til, at underviseren ikke kunne finde de rigtige svar, og jeg kunne, bunder i den måde, vi bruger Google. Jeg har her samlet forskellige måder at bruge Google, som du måske ikke kendte i forvejen. Så hvis du vil være bedre til at bruge verdens bedste søgemaskine, så fortsæt endelig med at læse med.

1. Find ord, der står i en specifik rækkefølge

Det vil du: Du vil gerne finde ud af, hvor et citat kommer fra, eller du kan huske en præcis formulering, og vil vide, hvor du har læst det. Men hver gang, du googler det, giver Google dig søgeresultater, hvor ordene måske indgår, men ikke i den rækkefølge.

Løsning: Smid et par anførselstegn rundt om, og så giver Google dig søgeresultater, som indeholder præcis de ord og i den rækkefølge, som du beder om.

Hvis man for eksempel skal finde min blog om curlingbørn, men kun kan huske, at der var noget med hurtige nyheder og et stort research potentiale, så gør man sådan her:

Google anførselstegn ronja pilgaard

2. Udeluk bestemte ord

Det vil du: Hver eneste gang, du søger på støvler i størrelse 56 får du højhælede damesko til transvestitter. Det er smart, hvis du er transvestit, men hvis du gerne vil gå hærvejsmarch, er det nok en god ide med noget lidt mere praktisk.

Løsning: Efter du har indtastet dine søgeord, tilføjer du et minustegn (-) og så skriver du de ord, der ikke skal indgå. I dette tilfælde kunne det være

Støvle str. 56 – højhælede diva transvestit dame forførende blå læbestift paryk frækfredag

3. Hvad har jeg glemt?

Det vil du: Du ved, at man kan putte mentos i et eller andet, og så eksploderer det nærmest. Men hvad var det nu?

Løsning: Istedet for bare at bladre søgeside efter søgeside igennem i håb om at finde noget, der kan eksplodere (for tro mig, der er masser af ting), så kan du udfylde dine søgeord således, at du udskifter de ord, du ikke kan huske med asterisker (*)

I dette her tilfælde vil du altså få søgeord, der ser sådan her ud

Mentos i * ekploderer

Hvis du er rigtigt heldig, får du denne her video

4. Søg efter fil-type

Det vil du: Eksamen er i morgen, og du ved, din underviser har lavet en masse powerpointpræsentationer med gode noter – især den der med kommunalreformen, som du vist ikke helt forstod. Men hvordan finder du dem lige, hvis du kun har din undervisers navn?

Løsning: Skriv det, du mangler efterfulgt af filetype: og så den filtype, du mangler, det kan være filetype:PPT for powerpoint eller filetype:docx for worddokumenter.

Lad os fx sige, at din underviser hedder Roger Buch og ved alt om kommuner, har hestehale, bor i Randers og vist nok er ekspert. Så gør du sådan her:

googlesøgning filtype ronja pilgaard

5. Find en GIF

Hvad vil du: Din kollega kommer, lidt for højt og midt i det åbne kontorlandskab til at sige noget med at du kastede op i Skolegade efter for mange øl. Ikke helt velset. Derfor er det selvsagt bydende nødvendigt, at du sender hende denne her

Oh no you didn't gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det siger sig selv. Men hvordan finder man den?

Løsning: Først går du ind på Googles billedsøgning. Her vælger du Søgeværktøjer efterfulgt af Type. Her får du en rullemenu, og du vælger Animeret.

Google gif search Ronja PilgaardI øvrigt. Er du i tvivl om, hvor jeg ender, hvis jeg skriver tw eller fa? Det er selvfølgelig Twitter og Facebook, jeg gerne vil finde. Det er de to mest brugte sider i min primære browser. Jeg forestiller mig, at Facebook er blandt de mest brugte links i hele landet. Twitter, har jeg ladet mig fortælle, er kun for firstmovers. Men ovre på Twitter har jeg hørt, at firstmovers er rykket over på google+. Apropros at elske google, så er jeg aldrig rigtigt faldet for google+, men måske jeg en dag skal give det en chance mere. Hvis du har andre gode søgeværktøjer til Google hører jeg gerne fra dig. Du kan enten skrive til mig herunder i kommentarfeltet, på Facebook eller finde mig på Twitter.