Rikers Island

Er man kun et sexmonster i Danmark?

Inden du læser dette her, vil jeg godt lige gøre klart for dig, at jeg hverken mener, at nogen er skyldige eller uskyldige. Jeg undrer mig bare over den måde, danske medier håndterer en sag om en mand, der er anklaget for seksuelle krænkelser mod 13-14 børn.

Når man som jeg har været i eksil i en 10 dages tid fra mediernes almindelige rumsteren, bliver det pludseligt nemmere at se nogle af de ting, som man glemmer at stille spørgsmålstegn ved, når man står midt i mediestormen hele tiden.

Således kom jeg søndag aften hjem til nyheden om, at en 22-årig dansker er fængslet for seksuelle overgreb på 13-14 børn, som han har været pædagogmedhjælper for. Det første, jeg så, var, at han skulle i Rikers Island – et meget stort og meget ubehageligt fængsel i New York.

Først tænkte jeg stakkels knægt. Ligegyldigt hvad man har gjort, skal man ikke sidde der. Fængsel er en grum oplevelse, og det amerikanske fængselssystem er – uden at jeg selv har syn for sagen – noget værre end Vestre Fængsel i København.

Men hvad, der derefter undrede mig, var den måde, danske medier valgte at dække sagen på. I morges stod jeg fx op til overskriften ”Bange dansk pædagogstuderende sidder isolationsfængslet i USA” fra Ritzau.

Og jeg er da ikke i tvivl om, at det er sandt. Han er da både pædagogstuderende og uden tvivl bange. Men han er også anklaget for seksuelle overgreb: et faktum samfulde danske medier nægter at tale om.

I løbet af den forgangne weekend kan jeg se, at der er blevet brugt meget spalteplads på at bevise, at den 22-årige ikke er skyldig. Hvornår har danske medier nogensinde gjort det med en sex-anklaget, der står anklaget i Danmark? Havde der fx været tale om en amerikansk mand på dansk jord, havde fløjten uden tvivl haft en anden lyd.

Skulle vi ikke i stedet lade en domstol, konsulatet og den danske repræsentation behandle den sag? Den med om han er skyldig eller ej, og hvilken hjælp han skal have – eller ikke have.

Det er jo ikke fordi det gavner den offentlige debat herhjemme at fortælle, at der sidder en bange pædagogstuderende i et fængsel i USA.

Jeg kan ikke undgå at tænke, hvordan rubrikken havde set ud, hvis manden var blevet fængslet i Danmark. Jeg forestiller mig,

”Sexmonstret fra børnehaven: De andre fanger vil slå mig ihjel”

eller

”Voldtog 13 børn. Nu siger han, han er uskyldig”

Beklager. Har aldrig været den store rubrik-smed, men I forstår, hvad jeg mener.

Det er altid vigtigt at stille spørgsmål ved, om en rettergang foregår retfærdigt. Jeg bakker fuldstændigt op om, at det lader til, at der er blevet begået nogle kæmpestore fejl fra både politimyndighedens, domstolene og anklagemyndighedens side. Selvfølgelig skulle det danske konsulat have været underrettet om, hvad der foregik. Selvfølgelig skal afhøring hos politiet foregå ordentligt. Og det SKAL vi tale om. Også når det er uden for vore egne grænser.

Men på samme måde som medierne ikke må hænge folk ud som skyldige, før de er dømt, kan vi altså heller ikke postulere deres uskyld.