Det er din egen skyld, du får stjålet din bil

Kære Danmark.

Kan vi ikke blive enige om, at vi har et retssystem, der er skabt til at straffe overgrebsmænd af diverse slags. Bare fordi vi har fået en offentlig gabestok, der også kaldes for Facebook, gør det ikke alle og enhver til dommer?

Og kan vi ikke især blive enige om, at når man er blevet udsat for noget ulovligt, så er det altså ikke den, der er blevet krænket, der er skyldig, men krænkeren?

Kunne du for eksempel forestille dig sætninger som den her:

“Hvorfor havde du også åbent. Så er du fandme da også selv uden om, at din butik blev røvet.”

Hvad så med den her:

“Hvorfor lod du også din bil stå ude om natten? Hvis du ikke kan finde ud af at tage den med op i lejligheden, så er du selv uden om, at den er blevet stjålet.”

Heller ikke? Meget mærkeligt. Hvad med den her:

“Det er du da selv uden om, når du bor i København.”

For et års tid siden var jeg ret vred på min lokale Shell. Den sidste sætning er derfra, hvor jeg fik påskrevet i op til flere kommentarer, at det var min skyld, at jeg havde oplevet dårlig kundeservice, fordi jeg boede i København, så den er ægte nok. Det er de andre til gengæld ikke, for de er virkeligt langt ude i hampen.

Alle tre er til gengæld klasse eksempler på victimblaming, der er overført til andre lovovertrædelser end overgreb på krop. For den slags skal man finde sig i. Og hvis man ikke vil det, så har man sikkert gjort et eller andet, som gør, at man selv er skyld i det overgreb, man har været ude for.

Det har internettet lært mig i dag.

For eksempel med denne konge-kommentar under en video med Emma Holten:

Hvad med om man lod være med at få taget de billeder, eller endnu bedre, man ikke gav folk mulighed for at dele dem?” som en bruger skriver på DR Nyheders facebookside.

Eller med denne kommentar længere nede i en anden historie om hævnporno:

Hvordan nogen kan være så dum, at lade sig filme i ” kompromiterende” situationer, det ligger uden for min fatteevne.

Kære Danmark. Jeg holder meget af dig, men du bliver nødt til at få styr på dine internetkrigere. Det kan altså ikke passe, det skal blive ved med at være mig, der opdrager på dem. Kan vi ikke få det her på skoleskemaet? Jeg ved, at IMCCs Sexeksperter har en ret sej workshop, hvis det er.

Og lad så være med at dele andre menneskers nøgenbilleder. Det er fandme dårlig stil.