Læs den her

Det var en af de der dage, hvor det regnede. Altså sådan heldagsregn uden tegn på opklaring og uden tegn på andet en te og computer og kedsomhed i vente. Dem er der mange af, og jeg boede vist på verdens mindste værelse i Aarhus på det tidspunkt og undrede mig over livet, så der var endnu flere af den slags dage end der plejede.

Men det var den dag, jeg fandt ud af, at min gamle ven Peter ikke kom til at have særligt mange af den slags dage i rigtigt lang tid. For med sin udkårne Elena havde han sat sig ind i en lille lyseblå bil og kørt ud i verden. Først for at møde Europas ungdom. Jeg tror det var noget med at finde fælles fodslag – noget at være ens omkring. Senere var det for at finde aktivismen i Europa. De valgte den såkaldte livets skole – ikke klichéen, som uuddannede ofte klistrer på sig selv, men den ægte. I stedet for endnu en universitetsuddannelse, der ender i arbejdsløshed tog de favntag med livet.

Det var fremragende, tænkte jeg, og fulgte med på Facebook, på Youtube og på hjemmesiden.

Vi sludrede da de kom hjem fra den første. Snakkede om, hvorvidt vi skulle mødes i Paris til klimatopmødet. Missede hinanden, fordi de havde travlt med at cykle ned fra Belgien, og fordi jeg havde travlt med at sejle på Seinen.

Ude i Europa mødte de dem alle sammen. Ungdommen, aktivisterne, de håbløse og håbefulde, de trætte og trættende.

Og nu har de udgivet en bog. Og den er også fremragende. Jeg læste den hurtigt. Åd den nærmest. Med små pluk fra årevis med rejserier, fortæller de Europas ungdom. Både den del, der er så fin og skabende og håbefuld, og den grimme hadefulde, vrede ungdom, der er blevet tabt i ruinerne af de voksnes krise.

Jeg synes sgu, du skal læse den. Det er hverken stor litteratur, som vi kommer til at læse på universiteterne om hundrede år, eller noget fysisk stor bog – kan læses på præcis halvanden time faktisk. Men den vokser inden i ens hoved. Gennem Elena og Peter lærer du deres venner, bekendte og fjender at kende kort. Du får lyst til at være en del af det og skabe din egen revolution, og det synes jeg, er ret fantastisk.

Bogen koster 180 kr. og kan købes ved at sende en mail til kontakt@voreseuropa.dk

Jeg er sikker på, de gerne skriver en hilsen til dig i den, og tvivler du på, om den er pengene værd, så er det som minimum pengene værd at støtte de her to fantastiske fortælleres videre færd ud i Europa.